//A szuperérzékeny gyerekek

A szuperérzékeny gyerekek

A pszichológus szakemberek megfigyelték, hogy a gyerekeknél a szuperérzékenység 2 fajta megnyilvánulási formában fordulhat elő, ami akár keveredhet is.
Az első típus, az érzelmi érzékenység, a második típus pedig a testi érzékenység.

A szuperérzékeny gyermek átveheti mások érzelmeit

Az érzelmi érzékenység esetén a gyerekek nagyon érzelmesek, akár át is vehetik mások érzéseit és nagyon erősek az érzelmi megnyilvánulásaik. Ezek a gyerekek a világot az érzelmeik segítségével élik meg. Ha az idegrendszerük túl van terhelve, akkor ez az érzelmeikben fog megnyilvánulni, így még erősebben fogják kifejezni azokat.

A szuperérzékenység testi tünetekben is megnyilvánulhat

A szenzoros vagy testi érzékenységű szuperérzékeny gyermek a világot az érzékszervein keresztül fogja fel. Náluk az idegrendszerük túlterheltsége esetén az érzékelésük még inkább felerősödik. Ilyenkor még jobban szúrja őket a pulcsi, még erősebben éreznek szagokat, még inkább finnyásabbak lehetnek.

Szülőként érdemes megfigyelnünk, hogy ha a gyerekünk túlterhelve érzi magát, hogyan borul ki. Lehet, hogy hisztis lesz és semmi nem jó, esetleg csapkodja a játékait vagy nem tud elaludni mert szúrja a takaró, esetleg nem nyúl az ételhez mert minden rossz ízű/szagú.

Mindkettő lehet a szuperérzékenység jele, csak az egyik érzelmi modalitás a másik pedig érzékleti.

Előfordul, hogy félre diagnosztizálják őket

Ezeket a gyerekeket könnyen félre lehet diagnosztizálni akár autistának, szenzorosnak, vagy akár ADHD-nak. Pedig gyakran előfordul, hogy a szuperérzékenység áll a háttérben, azonban ha nincs rá odafigyelve, akár szélsőséges állapotokba is képes megnyilvánulni.
Nagyon sok esetben, ha oda van figyelve a gyerek idegrendszerére és nem terheljük meg olyan anyagokkal vagy ingerekkel, amelyek ezeket a szélsőséges reakciókat kiváltják, mint pl. a cukor, a koffein, a hangos zajok, túl színes játékok stb. akkor a gyerekek sokkal kezelhetőbbé válnak és sokkal kevésbé lesznek szélsőséges reakcióik.

Hogyan tudsz gyermekednek segíteni, ha ezzel a különleges jellemvonással rendelkezik?

  • figyelj az ingerek mennyiségére
  • segíts az ingerek feldolgozásában
  • igyekezz nem terhelni plusz ingerekkel
  • próbálj meg kevesebb idegrendszer-stimuláló dolgot (pl. cukor, koffein) adni számára
  • kerüljétek a váratlan helyzeteket
  • Fontos még, hogy a gyermek személyiségét is figyelembe vegyük.

Az érzékszervi érzékenyéget könnyebb észrevenni, hiszen minden szúrja vagy olyan szagokat, ízeket is észrevesz, amelyeket más nem. Ezzel szemben az érzelmi érzékenységet már nehezebb észrevenni, viszont, ha a szuperérzékenységet is számításba vesszük és odafigyelünk gyermekünk idegrendszerére, úgy neveljük, ahogy neki megfelelő, akkor áldássá is válhat ez a különleges jellemvonása.

Ha szeretnél még többet megtudni a témáról, ezáltal jobban megérteni és több segítséget nyújtani gyermekednek, figyelmedbe ajánlom a Szuperérzékeny gyerekek c. online előadásom, amelyből sokat megtudhatsz a témában.

Andrasibetty.com