//Mire jó a családállítás?

Mire jó a családállítás?

Hallomásból sokan ismerjük a családállítás kifejezést, de mire számíthatunk, ha kipróbáljuk? Ha a lelkünk sérül arról nehezen beszélünk másokkal és még azt is megkérdőjelezzük valóban indokolt-e ezzel foglalkozni. A környezetünkben lévő emberek véleményére túlságosan figyelünk és ha a mentális állapotunkról van szó hajlamosak vagyunk a nehézségeinket titokban tartani. Az nem olyan nagy baj ha nem beszélünk az érzéseinkről úton útfélen, de az nagyon fontos, hogy saját magunkkal legyünk őszinték ebben is. Az önbecsapásnak komoly következményei lehetnek, mert a mentális problémákat elfojtva fizikai szinten fognak gondot okozni, fejfájás, pánik betegség vagy más formában.

Vannak generációkon átívelő megoldani valók

Ha ugyanaz a probléma felbukkan újra és újra akkor érdemes lehet egy új nézőpontból tekinteni rá. A családállítás Bert Hellinger nevéhez fűződik és központba helyezi azt a tényt, hogy a problémáink megoldása rajtunk múlik ugyan, de összefüggésben van a családunkkal, felmenőinkkel is. A változás érdekében nekünk kell lépnünk, de a probléma forrását nem kell kizárólag magunkban keresni.

Gyakori, hogy a múltban a családtagok által megélt traumák tudatosan vagy tudat alatt hatással vannak a jelenlegi döntéseinkre ezzel az életminőségünkre. A felmenőink által megélt sérülések negatív hatással lehetnek a jelenlegi életünkre, ezért fontos, hogy feltérképezzük ezeket. A családállítás segítségével fény derülhet arra, hogy a jelen béli probléma milyen családi minta alapján keletkezett. Ha ezt sikerül megtalálni megtörténhet a feloldás, amely után megoldódhat a probléma.

Hogyan zajlik a csoportos családállítás?

A résztvevők körben foglalnak helyet. Az állítást kérő elmondja mire keres megoldást és a jelenlévők közül kiválasztja a szereplőket, akik a családtagtagjait fogják képviselni. Az állítást más közösségekere is lehet alkalmazni, ez esetben rendszerállításnak nevezik és mindkét esetben van vezetője a folyamatnak. A valós helyzetek, kapcsolatok áttekintése után megkezdődhet a rend megteremtése a helyükről kibillent kapcsolatokra vonatkozóan.

Családállítás egyénileg

Sokan vannak, akik számára nem komfortos a csoportos foglalkozás. Nekik inkább az egyéni állítás való. Ez esetben csak a szakember és az állítást kérő vannak jelen, a feladatot pedig színes papírlapokkal vagy más eszköz segítségével oldják meg. Fontos tudni, hogy nem minden problémánk vezethető vissza a felmenőinkre tehát a családállítás nem biztos, hogy megoldja a problémánkat. Ilyenkor választhatunk valamilyen más technikát például kineziológiai kezelést vagy kronobiológiai elemzést.

 Kinek való a családállítás?

Mindenkinek, akinek van olyan negatív gyermekkori élménye, amelynek a felnőttkorra kivetülő hatása van. Ezek ismétlődő kudarcokban vagy szorongásban, depresszióban nyilvánulnak meg. A gyermekkorban megéltek bűntudatként vagy az emberi kapcsolatok alakulására is rányomják a bélyegjüket. Ezekkel a problémákkal nem kell együtt élni, hiszen megteremthetjük az egyensúlyt az életünkben, a régi traumák feloldásával. Ezt nem kell egyedül tennünk, kérhetjük hozzá szakember segítségét. 

A leggyakrabban felbukkanó érzelmi nehézségek

Napjainkban jelentős stressznek vagyunk kitéve. Ezzel összefüggésbe hozhatjuk az étkezési zavarainkat, erőtlenségünket, a párkapcsolati problémáinkat. Fontos tudnunk, hogy gyakran tőlünk független tényezők hatnak a pszichés állapotunkra. Ezeket fontos megértenünk ahhoz, hogy ne pszichés problémákat vagy függőségeket gyártsunk magunknak kiút gyanánt.

A szüleinkkel kialakult konfliktusokkal soha nem kellemes szembe nézni. Ahhoz, hogy megértsük a saját magunk és a mások működését nélkülözhetetlen az önismereti munka. Ehhez kérhetjük szakember segítségét is.

Hollosizabella.hu